Tuesday, February 2, 2021

Opposisjonspolitikeren dømt til 3,5 års fengsel

Russlands opposisjonspolitiker Aleksej Navalnyj er dømt til 3,5 års fengsel for "brudd på meldeplikten". Navalnyj var som kjent til behandling i Charite-sykehuset i Berlin for livstruende nervegift forgiftning i Sibir i august. Tyske, franske og svenske eksperter bekreftet at Navalnyj var angrepet med militær nervegift.

Han hadde en betinget dom fra 2014 for underslag og hvitvasking , og hvor han var forpliktet til regelmessig meldeplikt. Navalnyj, som er en av president Vladimir Putins fremste kritikere, hevder at dommen fra 2014 var politisk motivert. Dommen er 2.februar 2021 omgjort til ubetinget fengsel i tre og et halvt år.

Rettsaken fremstår som en parodi hvor hovedinntrykket er svært lemfeldig omgang med lov og rett.  Det er også et eksempel på en politisk dom, hvor russiske myndigheter viser at de overhode ikke respekterer menneskerettighetene.

Vi kjenner ikke Navalnyj eller hans politiske plattform. Men budskapet fra Putin er rimelig klart. En opposisjonspolitiker som Navalnyj vil ikke bli akseptert i Russland. Et massivt oppbud av politi og sikkerhetsstyrker under demonstrasjonene i over 100 byer, villige til meget harde tiltak, gir også samme signal. Et ønske om å stanse eller begrense markeringene. Navalnyjs team oppfordrer til nye demonstrasjoner.

Det fremstår som en absurd situasjon, når den som har blitt utsatt for forgiftning blir straffet, mens de som har utført dette ikke etterforskes og går fri. Saken vil dominere forholdet mellom vesten og Russland i tiden som kommer.

Foto: Wikipedia Commons. MItya Aleshkovskiy

Utenriksministere i land som Norge, USA, Storbritannia, Tyskland og Frankrike har gjentatt oppfordringene om umiddelbar løslatelse.

"– Russiske myndigheter må stanse sin politisk motiverte forfølgelse av opposisjonsleder Aleksej Navalnyj. Bruk av rettssystemet til å kneble ham er uakseptabelt" , sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) i følge NTB. Han må løslates med det samme.

Russiske opposisjonspolitikere er utsatt. Her en liste over noen de senere år, - med dødsår. Felles for dem er kritikk av regimet, som påstander om korrupsjon, autoritært styresett, kritikk mot krigføring (f.eks. Tsjetsjenia), menneskerettighetsbrudd mm.: 

Juri Sjtsjenkotsjikhin (2003), Sergei Jusjenkov (2003), Aleksandr Litvinenko (2006), Anna Politkovskaja (2006), Natalia Estemirova (2009), Sergej Magnitskij (2009), Boris Nemtsov (2015), ,

Her kan du følge Navalnyj på Facebook: https://www.facebook.com/navalny


No comments:

Post a Comment