Monday, February 28, 2022

Er FN-pakten lagt død?


Russlands angrep på Ukraina er et klart brudd på folkeretten og prinsippene i FN-pakten artikkel 2(4).

Alle medlemmer skal i sine internasjonale forhold avholde seg fra trusler om eller bruk av væpnet makt mot noen stats territoriale integritet eller politiske uavhengighet eller på noen annen måte som er i strid med de Forente Nasjoners formål.

Verden er nå vitne til den største landkrig i Europa etter andre verdenskrig. Den russiske beslutning om å anerkjenne de selverklærte «folkerepublikkene» i Luhansk og Donetsk som selvstendige stater, var i seg selv en krenkelse av Ukrainas selvstendighet og territorielle integritet, og klare brudd på folkerettens sedvanerettslige suverenitetsprinsipp og ikke-intervensjonsprinsipp.

Krig er ikke en legitim måte for stater å håndtere folkeretten på. Unntaket er stater under militært angrep, som Ukraina, som har lov til å forsvare seg mot et militære angrep (fra Russland og evt. Hviterussland). Den folkerettslige selvforsvarsretten er et unntak fra maktforbudet mellom stater i FN-pakten artikkel 2(4), og kommer til uttrykk i FN-pakten artikkel 51.

Intet i denne Pakt skal innskrenke den naturlige rett til individuelt eller kollektivt selvforsvar når et væpnet angrep er blitt foretatt mot et medlem av de Forente Nasjoner, inntil Sikkerhetsrådet har truffet de tiltak som er nødvendige for å opprettholde internasjonal fred og sikkerhet. Tiltak som et medlem treffer under utøvelsen av denne rett til selvforsvar skal øyeblikkelig meldes til Sikkerhetsrådet og skal ikke på; noen måte innvirke på; Sikkerhetsrådets myndighet eller plikt etter denne Pakt til når som helst å treffe slike tiltak som det finner nødvendige for å opprettholde eller gjenopprette internasjonal fred og sikkerhet. 

Noen har hevdet at Putins overgrep, betyr begynnelsen på slutten for den internasjonale rettsorden. Dette er etter mitt syn å dra forhastede slutninger.

Det er selvfølgelig et paradoks at Russland går til krig etter at de har overtatt formannskapet i sikkerhetsrådet. Russland brukte også sin vetomakt til å blokkere en resolusjon om fordømmelse av Russlands invasjon i Ukraina

– Det er dypt beklagelig og opprørende av Russland å legge ned veto. De blokkerer dermed et vedtak i FNs sikkerhetsråd som har bred støtte. Det er misbruk av vetomakten, og det hindrer Sikkerhetsrådet i å utøve sitt mandat, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap).

Mandag blir det likevel et hastemøte i FNs generalforsamling, mot Russland, som det eneste land som stemte imot. Her har de ikke vetorett.

Folkeretten sørger også for andre måter stater kan reagere på – bl.a. gjennom bruk av økonomiske sanksjoner. 

Den massive fordømmelse er fulgt opp med massive økonomiske sanksjoner vi ikke har sett maken til. Det internasjonale samfunn straffer for å fordømme krigføringen. Og Russland merker dette til gangs. Denne enhetlige og raske respons på de åpenbare bruddene på forbudet mot aggressiv krig, gir helt entydige signaler tilbake til Putin og hans medsammensvorne.

Det internasjonale rettssystemet er forankret i fred. Det må forsvares. Kraftfulle svar på bruddene, vil understreke og effektivt bekrefte forbudet mot å bruke: «trusler om eller bruk av væpnet makt mot noen staters territoriale integritet eller politiske uavhenginghet eller på noen annen måte som er i strid med de Forente Nasjoners formål». 

Putins slag mot den internasjonale rettsorden vil ikke lykkes i å undergrave systemet, med mindre vi lar Russland handle uten adekvate reaksjoner. Omfattende diplomatisk innsats har ikke ført frem. Vesten, allierte og samarbeidspartnere, svarer med å starte en «økonomisk krig». 

Det er innført svært alvorlige tiltak mot viktige russiske institusjoner og banker (herunder sentralbanken) og arkitektene i denne krigen, inkludert Vladimir Putin. Russland isoleres fra det internasjonale finanssystemet og handel, eiendelene til sanksjonerte individer og selskaper fryses osv. Ytterligere restriktive tiltak vil komme.

Den moderne juridiske orden vil ikke svekkes. Reaksjonene er tegn på systemets styrke. Et sunt rettssystem reagerer bestemt og resolutt på et angrep. Den unisone fordømmelse og samhold har vist at de juridiske regler som forbyr stater å ty til makt mot hverandre fortsatt står sterkt – og vil styrke seg gjennom konflikten. 

Thursday, February 24, 2022

Putins krig



Russland gikk tross advarsler og trusler om sanksjoner til det skjebnetunge skritt og angriper Ukraina med fly-, land- og sjøstridskrefter. En fullskala invasjon av Ukraina, et europeisk demokrati med 44 millioner mennesker. Vladimir Putin har i månedsvis benektet invasjonen, men har nå dokumentert sitt sanne jeg. 

Absurde taler og retorikk er en ting. Nå er de faktiske handlinger det åpenbare bevis på en avkledd gammelrussisk imperialist, med høye ambisjoner for gjenreisingen av et «Stor-Russland». I denne omgang gjennom aggressiv krigføring, for å nedkjempe et demokratisk naboland, og allianse med et lydhørt Hviterussland.

Argumentene for invasjon er falske eller irrasjonelle. Beskyldninger om folkemord i Ukraina, og påstander om fasister og nazister i ledelsen av landet faller på sin urimelighet. Vlodymr Zelensky er for øvrig jødisk, og overhode ingen prototype på ekstremister. Putin krever et nytt lederskap - et regimeskifte i Ukraina som ikke utgjør noen "trussel" mot Russland (prorussisk).

Ukraina har i følge Putin bare eksistensberettigelse i partnerskap med Russland. I følge hans primitive retorikk finnes det ikke noe grunnlag for et selvstendig Ukraina. I forkant av angrepet brukes en retorikk som forsøker å undergrave historien (historieforfalskning) og nasjonal identitet.

Ukraina har utviklet seg i demokratisk retning, ikke minst siden den prorussiske presidenten Viktor Yanukovych ble kastet ut i 2014. Vi kjenner Putins gjengjeldelse – annekteringen av Krim i den sørlige regionen. Samtidig overrasket det mange da han sent i 2021 begynte utplasseringen av russiske tropper langs grensen til Ukraina.

Ukrainas tilnærming til EU og NATO skal være hovedårsaken til det som ifølge Putin er en trussel mot den russiske nasjons fremtid. I følge Putin har Russland ikke annet valg enn å ta seg til rette. 

Det satt ikke langt inne å anerkjenne «utbryterrepublikkene». Og selvfølgelig støttet han raskt de «selvstyrte» republikkenes krav om ytterligere arealer, også dette eklatante brudd på folkeretten. Arealene kontrollert av separatistene utgjorde ikke mer enn en tredjedel av hele Ukrainas Donetsk- og Luhanskregioner.  Avtaler om gjensidig samarbeid og støtte ble signert – og hvor militærmakt er en sentral del av dette.

Putin har tidligere fremsatt en rekke krav om «sikkerhetsgarantier» fra Vesten, og hvor NATO er en vesentlig brikke i det hele. Et absolutt krav er at Ukraina ikke blir medlem av NATO. Videre at det ikke utplasseres strategiske våpen nær Russlands grense. Kravene har videre vært at alle land som har blitt medlem i NATO siden 1997, skal fjerne stående NATO styrker og militær infrastruktur. I realiteten ønsker han seg et NATO i Europa tilbakestilt til 1997-grensene.

Det siste ville omfatte de baltiske stater, Polen, Tsjekkia, Slovakia, Ungarn, Romania, Kroatia, Montenegro, Albania, Nord Makedonia og Bulgaria. Med et ekspansivt Russland under ledelse av Putin, er det ingen med vestlige øyne som i det hele tatt kan se for seg en slik løsning. Staters suverenitet til selv å bestemme er også helt grunnleggende.

Russlands både uprovoserte, uberettigede og uansvarlig angrep på Ukraina, og klare brudd på folkeretten, må fordømmes unisont. Vi ønsker ikke en svekket internasjonal rettsorden, og må handle deretter. Vi kan ikke forhandle om folkeretten eller grunnleggende internasjonale spilleregler.

I pressemeldingen fra Regjeringen i Norge i dag heter det: 

Norge fordømmer Russlands militære angrep på Ukraina

Pressemelding | Dato: 24.02.2022| Nr: 28/22

– Norge fordømmer på det sterkeste Russlands militære angrep på Ukraina. Dette angrepet er et alvorlig brudd på folkeretten og setter uskyldige menneskers liv i fare, sier statsminister Jonas Gahr Støre

Torsdag innledet Russland en militær operasjon mot mål i Ukraina.

– Russiske myndigheter har det fulle og hele ansvaret for å nå ha kastet Europa inn i denne svært mørke situasjonen. Russland må umiddelbart stanse sine militære handlinger og respektere Ukrainas suverenitet og territorielle integritet, sier statsministeren.

– Vi står sammen med folket i Ukraina i denne forferdelige tiden.


#StandWithUkraine #Ukraine #UkraineCrisis


Tuesday, February 22, 2022

Hybridkrigføring eller en invasjon?


Av Kremlin.ru, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=19375625

Vladmir Putin undertegnet 21.2.2022 dekretene som anerkjenner utbryterregionene Donetsk People`s Republic (DPR) og Lugansk People`s Republic (LPR) som uavhengige republikker. Russlands innblanding er en fortsettelse av den folkerettsstridige anneksjonen av Krim i 2014. 

Den russiske beslutningen om å anerkjenne disse selverklærte republikkene, er dermed på nytt en krenkelse av Ukrainas suverenitet, uavhenginghet og territorielle integritet på tross av internasjonale anerkjente grenser. Et flertall i FN`s sikkerhetsråd fordømte Russlands anerkjennelse.

Senest i 2015 bekreftet FNs sikkerhetsråd, med Russland som medlem, respekten for Ukrainas fulle suverenitet, uavhenginghet og territorielle integritet.

Sammen med "lederen" for DPR Denis Pushilin undertegnet Putin samme dag også vennskap-, samarbeids- og gjensidig assistanse-traktat mellom Russland og Donetsk-"folkerepublikk".

Sammen med "lederen" av LPR Leonid Pasechnik undertegnet Putin vennskaps-, samarbeids- og gjensidig assistanse-traktat mellom Russland og Lugansk "folkerepublikk".

Russiske styrker har rykket inne i disse områdene øst i Ukraina under påskudd av å være «fredsbevarende styrker». Dette er etter folkeretten Ukrainsk territorium. At dette er "fredsbevarende styrker" tilbakevises naturlig nok av FNs sikkerhetsråd.

Russlands president Vladimir Putin talte til nasjonen mandag kveld. Tale av presidenten i Russland 22.2.2022
 
«Jeg kvapp. Hvis jeg kan få bruke litt direkte språk – det er en pøbel som snakker. Dette er en form for pøbelspråk, jeg finner ikke noe annet ord, som vi faktisk ikke har hørt siden 1938 og 1939 da Hitler brukte denne typen språk», 

Professor Sven G. Holtsmark ved Institutt for forsvarsstudier (IFS) til NRK Dagsrevyen tirsdag kveld.
 
Talen kan ikke tolkes som annet enn en underkjennelse av Ukraina som en selvstendig stat. 
Russlands utenriksminister Sergej Lavrov bekreftet senere deres holdning om at Ukraina ikke oppfyller kravene for suverenitet.

Utenriksminister Anniken Huitfeldt mener situasjonen i Ukraina er svært urovekkende. Til TV 2 mandag kalte hun Putins tale for bekmørk, og at situasjonen i Ukraina ser mørkere ut enn noen gang.

Russland utøver grove brudd på folkeretten. Ingen av grunnene som Russland påberoper seg for å rettferdiggjøre anneksjonen av Krim tidligere eller intervensjonen i Øst-Ukraina nå, har noen som helst folkerettslig legitimitet eller gyldighet. Det har heller ikke cyberangrep, fake news kampanjer, sabotasje eller blokader.

Det er krigføring. Med alle stridsmidler. Fra Russisk side.