Thursday, February 24, 2022

Putins krig



Russland gikk tross advarsler og trusler om sanksjoner til det skjebnetunge skritt og angriper Ukraina med fly-, land- og sjøstridskrefter. En fullskala invasjon av Ukraina, et europeisk demokrati med 44 millioner mennesker. Vladimir Putin har i månedsvis benektet invasjonen, men har nå dokumentert sitt sanne jeg. 

Absurde taler og retorikk er en ting. Nå er de faktiske handlinger det åpenbare bevis på en avkledd gammelrussisk imperialist, med høye ambisjoner for gjenreisingen av et «Stor-Russland». I denne omgang gjennom aggressiv krigføring, for å nedkjempe et demokratisk naboland, og allianse med et lydhørt Hviterussland.

Argumentene for invasjon er falske eller irrasjonelle. Beskyldninger om folkemord i Ukraina, og påstander om fasister og nazister i ledelsen av landet faller på sin urimelighet. Vlodymr Zelensky er for øvrig jødisk, og overhode ingen prototype på ekstremister. Putin krever et nytt lederskap - et regimeskifte i Ukraina som ikke utgjør noen "trussel" mot Russland (prorussisk).

Ukraina har i følge Putin bare eksistensberettigelse i partnerskap med Russland. I følge hans primitive retorikk finnes det ikke noe grunnlag for et selvstendig Ukraina. I forkant av angrepet brukes en retorikk som forsøker å undergrave historien (historieforfalskning) og nasjonal identitet.

Ukraina har utviklet seg i demokratisk retning, ikke minst siden den prorussiske presidenten Viktor Yanukovych ble kastet ut i 2014. Vi kjenner Putins gjengjeldelse – annekteringen av Krim i den sørlige regionen. Samtidig overrasket det mange da han sent i 2021 begynte utplasseringen av russiske tropper langs grensen til Ukraina.

Ukrainas tilnærming til EU og NATO skal være hovedårsaken til det som ifølge Putin er en trussel mot den russiske nasjons fremtid. I følge Putin har Russland ikke annet valg enn å ta seg til rette. 

Det satt ikke langt inne å anerkjenne «utbryterrepublikkene». Og selvfølgelig støttet han raskt de «selvstyrte» republikkenes krav om ytterligere arealer, også dette eklatante brudd på folkeretten. Arealene kontrollert av separatistene utgjorde ikke mer enn en tredjedel av hele Ukrainas Donetsk- og Luhanskregioner.  Avtaler om gjensidig samarbeid og støtte ble signert – og hvor militærmakt er en sentral del av dette.

Putin har tidligere fremsatt en rekke krav om «sikkerhetsgarantier» fra Vesten, og hvor NATO er en vesentlig brikke i det hele. Et absolutt krav er at Ukraina ikke blir medlem av NATO. Videre at det ikke utplasseres strategiske våpen nær Russlands grense. Kravene har videre vært at alle land som har blitt medlem i NATO siden 1997, skal fjerne stående NATO styrker og militær infrastruktur. I realiteten ønsker han seg et NATO i Europa tilbakestilt til 1997-grensene.

Det siste ville omfatte de baltiske stater, Polen, Tsjekkia, Slovakia, Ungarn, Romania, Kroatia, Montenegro, Albania, Nord Makedonia og Bulgaria. Med et ekspansivt Russland under ledelse av Putin, er det ingen med vestlige øyne som i det hele tatt kan se for seg en slik løsning. Staters suverenitet til selv å bestemme er også helt grunnleggende.

Russlands både uprovoserte, uberettigede og uansvarlig angrep på Ukraina, og klare brudd på folkeretten, må fordømmes unisont. Vi ønsker ikke en svekket internasjonal rettsorden, og må handle deretter. Vi kan ikke forhandle om folkeretten eller grunnleggende internasjonale spilleregler.

I pressemeldingen fra Regjeringen i Norge i dag heter det: 

Norge fordømmer Russlands militære angrep på Ukraina

Pressemelding | Dato: 24.02.2022| Nr: 28/22

– Norge fordømmer på det sterkeste Russlands militære angrep på Ukraina. Dette angrepet er et alvorlig brudd på folkeretten og setter uskyldige menneskers liv i fare, sier statsminister Jonas Gahr Støre

Torsdag innledet Russland en militær operasjon mot mål i Ukraina.

– Russiske myndigheter har det fulle og hele ansvaret for å nå ha kastet Europa inn i denne svært mørke situasjonen. Russland må umiddelbart stanse sine militære handlinger og respektere Ukrainas suverenitet og territorielle integritet, sier statsministeren.

– Vi står sammen med folket i Ukraina i denne forferdelige tiden.


#StandWithUkraine #Ukraine #UkraineCrisis


No comments:

Post a Comment