Tuesday, February 22, 2022

Hybridkrigføring eller en invasjon?


Av Kremlin.ru, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=19375625

Vladmir Putin undertegnet 21.2.2022 dekretene som anerkjenner utbryterregionene Donetsk People`s Republic (DPR) og Lugansk People`s Republic (LPR) som uavhengige republikker. Russlands innblanding er en fortsettelse av den folkerettsstridige anneksjonen av Krim i 2014. 

Den russiske beslutningen om å anerkjenne disse selverklærte republikkene, er dermed på nytt en krenkelse av Ukrainas suverenitet, uavhenginghet og territorielle integritet på tross av internasjonale anerkjente grenser. Et flertall i FN`s sikkerhetsråd fordømte Russlands anerkjennelse.

Senest i 2015 bekreftet FNs sikkerhetsråd, med Russland som medlem, respekten for Ukrainas fulle suverenitet, uavhenginghet og territorielle integritet.

Sammen med "lederen" for DPR Denis Pushilin undertegnet Putin samme dag også vennskap-, samarbeids- og gjensidig assistanse-traktat mellom Russland og Donetsk-"folkerepublikk".

Sammen med "lederen" av LPR Leonid Pasechnik undertegnet Putin vennskaps-, samarbeids- og gjensidig assistanse-traktat mellom Russland og Lugansk "folkerepublikk".

Russiske styrker har rykket inne i disse områdene øst i Ukraina under påskudd av å være «fredsbevarende styrker». Dette er etter folkeretten Ukrainsk territorium. At dette er "fredsbevarende styrker" tilbakevises naturlig nok av FNs sikkerhetsråd.

Russlands president Vladimir Putin talte til nasjonen mandag kveld. Tale av presidenten i Russland 22.2.2022
 
«Jeg kvapp. Hvis jeg kan få bruke litt direkte språk – det er en pøbel som snakker. Dette er en form for pøbelspråk, jeg finner ikke noe annet ord, som vi faktisk ikke har hørt siden 1938 og 1939 da Hitler brukte denne typen språk», 

Professor Sven G. Holtsmark ved Institutt for forsvarsstudier (IFS) til NRK Dagsrevyen tirsdag kveld.
 
Talen kan ikke tolkes som annet enn en underkjennelse av Ukraina som en selvstendig stat. 
Russlands utenriksminister Sergej Lavrov bekreftet senere deres holdning om at Ukraina ikke oppfyller kravene for suverenitet.

Utenriksminister Anniken Huitfeldt mener situasjonen i Ukraina er svært urovekkende. Til TV 2 mandag kalte hun Putins tale for bekmørk, og at situasjonen i Ukraina ser mørkere ut enn noen gang.

Russland utøver grove brudd på folkeretten. Ingen av grunnene som Russland påberoper seg for å rettferdiggjøre anneksjonen av Krim tidligere eller intervensjonen i Øst-Ukraina nå, har noen som helst folkerettslig legitimitet eller gyldighet. Det har heller ikke cyberangrep, fake news kampanjer, sabotasje eller blokader.

Det er krigføring. Med alle stridsmidler. Fra Russisk side.











No comments:

Post a Comment