Tuesday, March 15, 2022

Krigen i Ukraina - den største trussel mot euroatlantisk sikkerhet på flere 10 år

NATOs stats- og regjeringssjefer avga i dag en ny uttalelse om Russlands fullskala invasjon av Ukraina. Invasjonen fordømmes på sterkest mulig måte, og Russland oppfordres til å avslutte sitt militære angrep umiddelbart. Alle styrker må trekkes ut. 

"Freden på det europeiske kontinentet har blitt fundamentalt knust. Verden vil holde Russland, så vel som Hviterussland, ansvarlig for sine handlinger. Vi oppfordrer alle stater til å fordømme dette ufattelige angrepet uforbeholdent. Ingen bør la seg lure av den russiske regjeringens løgner."
Solidariteten med Ukraina understrekes igjen, herunder en urokkelig støtte til Ukrainas uavhenginghet, suverenitet og territoriale integritet. 

NATOs avskrekkings- og forsvarsposisjon vil måtte tilpasses Russlands handlinger. I dette ligger også betydelige utplasseringer av styrker bl.a. til den østlige delen av alliansen, for å sikre sterk og troverdig avskrekking og forsvar.


NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg sa i forkant av det ekstraordinære møtet med NATOs forsvarsministre, at Russlands invasjon av Ukraina, og den militære integrasjon med Hviterussland, har skapt en ny sikkerhetsvirkelighet på det europeiske kontinentet. 
"Ukraina har en grunnleggende rett til selvforsvar, nedfelt i FNs charter; og NATO-allierte og partnere vil fortsette å hjelpe Ukraina med å opprettholde denne rettigheten, ved å tilby militært utstyr og økonomisk og humanitær hjelp."
En rekke konkrete tiltak for å styrke alliansen på lengere sikt vil bli diskutert
"I morgen vil ministrene starte en viktig diskusjon om konkrete tiltak for å styrke vår sikkerhet på lengre sikt, på alle områder. På land kan dette omfatte vesentlig flere krefter i den østlige delen av Alliansen, ved høyere beredskap og med mer preposisjonert utstyr.

Vi vil også vurdere store økninger i våre luft- og marineutplasseringer.
Styrking av vårt integrerte luft- og missilforsvar.
Styrking av vårt cyberforsvar.
Og holde flere og større øvelser."

Stoltenberg understreket at dette vil kreve store økninger i forsvarsinvesteringene. Foruten EU deltar også den ukrainske forsvarsministeren, samt Georgia, Finland og Sverige på møtet i morgen. 

 What is NATO, why does it still exist, and how does it work? [2020 version] :


No comments:

Post a Comment